Datacenter Nedir ve Nasıl Çalışır? Datacenter olarak tabir edilen kelimenin Türkçe’deki karşılığı veri merkezi olmaktadır. Datacenter içerisinde özel kabinlerin ve bilgisayarların bulunur. Aynı zamanda özel iklimlendirme tipleriyle birlikte ağ tür kullanımı söz konusudur. Tüm bunların yanı sıra serverların (web sunucu) kullanıldığı merkezlerdir. Data centerlar, hem kendi şirketlerinin hem de farklı şirketlerin web serverlarını ücret karşılığında barındırabilmektedirler.
Datacenter olarak bilinen veri merkezleri, barındırdıkları sunucuların problemsiz çalışmasını sağlamaktan sorumlu durumdadır. Bu bakımdan görevleri her zaman dışarıdan görüldüğü kadar basit olmayabilmektedir. Kimi data centerlarda, işletmelere yönelik olarak özel oluşturulmuş olan paylaşımsız data center alanı bulunur. Bazı data centerlar yalnızca barındırma hizmeti sağlamak amacıyla kurulan paylaşımlı data center alanı olarak bilinmektedir. Netsun kalitesiyle fiziksel ve sanal sunucu kiralama hizmeti alabilirsiniz. Aynı şekilde yine Netsun uzmanlığıyla sunucu barındırma hizmetlerinden de yararlanma olanağınız söz konusudur.
İçerik Başlıkları
Data Center Özellikleri
Datacenterlar günümüzde büyük önem taşıyan veri merkezleridir. Data center özellikleri merak edilen bir diğer önemli konudur. Bu kapsamda datacenterların özellikleri şunlar olmaktadır:
- Verilerin depolanması,
- Verilerin organize edilmesi,
- Bilgilerin kullanılması,
- Bilgilerin düzenli aralıklarla yedeklenmesinin sağlanması.
Datacenterlar sahip oldukları özellikler bakımından paylaşımlı veya paylaşımsız olabilmektedir. Örneğin; paylaşımsız datacenterlar yalnızca tek bir servis için kurulmuş veri merkezleridir. Bu veri merkezleri bünyelerinde başka bir sunucuya yer sağlamazlar.
Google, Apple, Facebook gibi dünya devlerine ait olan datacenterların tamamı paylaşımsız veri merkezleri kullanmaktadır. Bu datacenterlar yalnızca firmanın kendi servislerini barındırdığı için başka bir sunucuya yer vermemektedirler. Bu türde olan veri merkezlerine girişler de yalnızca izin protokolleriyle gerçekleşmektedir.
Ayrıca paylaşımlı olarak hizmet sunan veri merkezleri de bulunmaktadır. Bu veri merkezleri kendi sunucularının yanı sıra diğer servislere ait olan sunucularına da bünyelerinde barındırır. Bünyesinde yer alan bütün bu sunucuların da kesintisiz ve sorunsuz biçimde çalışmasından sorumlu durumdadır. Paylaşımlı datacenterlar nispeten daha masrafsızdırlar. Web sitelerinin belirli bir ücret almak suretiyle anlaşarak web server servislerini bünyelerinde barındırdıkları alanlardır.
Data Center Standartları
Data centerlar büyük ve gelişmiş bilgisayarların olduğu alanlar olarak nitelendirilmektedir. Ancak esasında veri merkezlerinin sahip olması gereken ciddi standartlar bulunmaktadır. Bu kapsamda data center standartları şu şekilde listelenebilmektedir:
Veri merkezlerinin, bünyelerinde barındırmakta oldukları web sunucuları için 7/24 hizmet sağlaması gerekir. Bundan dolayı bir veri merkezinin sahip olduğu altyapı uluslararası Tier Sınıflandırma Sistemiyle denetlenir.
Tier standartları, datacenter standartları olarak da bilinmektedir. Tier standartları datacenterlara ait alt yapı yatırımlarının özellikleri söz konusudur. Bunlar:
- Büyüme ve teknoloji stratejileri kapsamında işletme hedeflerine uyumlu olmasıyla standart çalışma nitelikleri gösterir.
- Veri merkezinin alt yapısının sahip olduğu özellikleriyle Tier sınıflandırmasının yararlarına ve gerekliliklerine sahiptir.
- Tier standartları temelde kapsayıcı olup diğer bütün Tier standartlarının gerekliliklerini içermektedir.
Tier standartları;
- Performans,
- Sunucu gereksinimlerini karşılama,
- Kural
- Yerel kanun ve düzenlemelere uyum sağlama bakımından çeşitli çözümler sağlar.
Her Tier standardı, datacenterla alakalı olarak güç, soğutma, gelir ve bakım gibi kriterler barındırır. Bu doğrultuda belirleyici standart kavramlarını kendi içerir.
Tıer Sertifikası Çeşitleri Nelerdir?
Pek çok insanın merak ettiği konulardan biri de tıer sertifikası çeşitleri nelerdir sorusunun yanıtıdır. Datacenterların sahip olması gereken telekomünikasyon alt yapı standartları Tier türleri olarak tabir edilir. Buna göre Tier sertifikası şunlardır:
- TIER I Sertifikası
- TIER II Sertifikası
- Tier III Sertifikası
- Tier IV Sertifikası
Datacenterların Fiziki Güvenlik Özellikleri
Veri merkezleri ile alakalı önem taşıyan bir diğer konu datacenterların fiziki güvenlik özellikleri olmaktadır. Datacenter güvenlik gereksinimleri bakımından özel olarak dizayn edilmiş olan binalarda yer alır. Bu binanın bir köşesi güvenlik kameralarıyla kesintisiz olarak görüntülenerek kayıt altına alınır. Giriş ve karşılama noktasından itibaren tüm faaliyetler manyetik güvenlik kartlarıyla sağlanır. Böylelikle yetkisiz giriş ve çıkışlar önlenmiş olur. Netsun güvencesiyle sanal sunucu hizmetlerinden kolaylıkla yararlanabilirsiniz.
Datacenter Ağ ve Güvenlik Duvarı Özellikleri
Datacenterlarla alakalı olarak önem taşıyan konulardan biri de datacenter ağ ve güvenlik duvarı özellikleri olmaktadır. Veri merkezine yeraltından gelen yedek fiber hatlar, fiziksel olarak korunurlar. Bu kapsamda güvenlik kameralarıyla binanın yanı sıra her geçiş noktası izlenir. Türkiye’de son yıllarda kullanılmakta olan router ve firewall üzerinde sonlanan özel fiber hatlar bulunur. Fiber hatlar sistem ile ortak hazırlanan network hattına erişir. Mevcut hat yapısında bulunan tüm portlar V-lan olarak ayrılmaktadır.
Özel tip kablolar kullanılarak gerçekleştirilen network kablolamasının kusursuz tasarıma sahip olması gerekir. Kullanılan bütün bakır ve fiber kablo demetlerinin korunması için tekstil bağlar kullanılır. Network trafikleri, ise bu iş için görevlendirilmiş olup teknik personel tarafından 7/24 izlenmek mecburiyetindedir. Sunucularda ortaya çıkabilecek muhtemel bir arıza halinde ilk müdahale teknik ekip tarafından yapılır. Netsun datacenter hizmetleriyle geleceğe rakiplerinizden bir adım önde ulaşabilirsiniz.
Leave A Comment