Firewall Cihazı ve Neden Güvenlik Duvarı , sayfanın ve cihazların internet ortamında yer alan zararlı yazılımlardan korunmasını sağlamaktadır. Günlük hayatta gerek cep telefonları gerekse de bilgisayarlar ve fiziksel sunucular aracılığıyla internet ortamına bağlanılmakta ve araştırmalar yapılmaktadır. Ancak bu süre zarfında cihazlarda ve sayfalarda güvenlik duvarı etkin olmadığında zararlı yazılımların ve virüslerin cihazlara zarar vermesi engellenmektedir. Bu sayede cihazlar korunmaktadır. Ayrıca bu güvenlik duvarı, ağ sistemleri arasındaki güvenliği de sürekli olarak sağlamaktadır.
İhtiyaçlar doğrultusunda internet bağlantısında güvenlik sağlamak için yazılımsal ya da donanımsal güvenlik duvarları kullanmak gerekmektedir. Ancak bireysel kullanımlarda genellikle güvenlik duvarları, işletim sistemlerinde bulunmaktadır. Harici program ve yazılım olmadan güvenlik duvarını aktifleştirebilmek ve internetteki zararlı yazılımlardan korunmak mümkün olmaktadır. Firewall, gelen ve giden ağ fark etmeksizin cihazın tamamen korunmasını sağlamaktadır.
İçerik Başlıkları
Donanımsal Firewall
Günümüzde işletim sistemleri tarafından otomatik olarak kullanılan ya da daha sonrasında ihtiyaçlar doğrultusunda aktif edilebilen birçok güvenlik duvarı bulunmaktadır. Bu güvenlik duvarlarından biri de donanımsal firewall olarak bilinmektedir. Donanımsal firewall; daha çok büyük şirketler tarafından tercih edilen bir güvenlik türüdür. Bu güvenlik duvarı, ayrı bir donanıma sahip olan bir cihaz tarafından oluşturulmakta ve bu cihaz sürekli olarak aktif bir şekilde çalışmaktadır. Donanımsal güvenlik duvarı, yönlendiriciler ve internet bağlantıları arasına kurulmakta, güvenlik bu şekilde sağlanmaktadır.
Donanımsal firewall, sadece güvenlik amacıyla değil internet performansını arttırmak amacıyla da kullanılabilir. Ayrıca bağlantılar arasında kuracağınız donanımsal güvenlik duvarı, ağ bağlantısı içerisinde bulunan tüm cihazları korumaktadır. Bu sebeple bu güvenlik duvarı modeli; çoklu bilgisayarların bağlandığı ağlar yani büyük şirketler tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca enerji tasarrufu ve benzer imkanların da bulunduğu donanımsal firewall, bu sebeple de tercih edilebilmektedir.
ZyXEL Firewall
ZyXEL firewall, daha çok küçül ölçekli işletmeler için geliştirilmiş olan donanımsal bir güvenlik duvarıdır. Bu güvenlik duvarı diğerlerinin aksine çok katmanlı bir ağ koruması yapabilmekte ve internete bağlı olan cihazları zararlı yazılımlara karşı koruyabilmektedir. Bu güvenlik duvarının en önemli özellikleri arasında uzaktan kontrol gibi seçenekler yer almaktadır. Ayrıca düşük maliyetlere sahip olan bu firewall, yüksek verim imkanını da işletmelere sunmaktadır.
Fortigate Firewall
Fortigate firewall, diğer güvenlik duvarlarından farklı olarak gelişmiş UTM özelliklerine sahiptir. Yeni nesil güvenlik duvarı bu firewall, kullanıcılarına çok güçlü bir IPS teknolojisini sunmaktadır. Antivirus hizmeti de sağlayan bu firewall, düşük maliyeti ve yüksek performansıyla da dikkatleri çekmektedir. Bu sayede sıklıkla tercih edilen bu güvenlik duvarı, 182Gbit hıza ulaşabilir.
Fortigate firewall modelinin tercih edilmesindeki en büyük etken, izinsiz girişleri engellemektir. Ayrıca bu güvenlik duvarı, ağa bağlı olan tüm cihazların uygulama kontrolü yapabilmesine de olanak sağlamaktadır. SSL inspection özelliği de bu güvenlik duvarında bulunmaktadır. Bu sayede tüm denetimler, şifrelenmiş protokoller ile sağlanabilmektedir. Fortigate güvenlik duvarını genellikle ağ güvenlik uzmanları tercih etmektedir.
Watchguard Firewall
Watchguard firewall, cihazların güvenliğinin donanımsal bir güvenlik duvarı ile sağlanmasına imkan tanımaktadır. Bu güvenlik duvarının tercih edilmesindeki en büyük sebep birbirinden farklı hizmeti kullanıcılarını sunabilmesidir. Yönetim ekranları, çeşitli güvenlik ürünleri ve uzaktan kontrol gibi imkanları Watchguard firewall kullanıcılarına sağlamaktadır. Ayrıca bu model firebox olarak da adlandırılabilir.
SonicWALL Firewall
SonicWALL Firewall, bir internet ağına bağlanan cihaz sayısının birden fazla ancak çok olmadığı durumlarda kullanılmakta olan güvenlik duvarıdır. Düşük maliyetinin yanı sıra yüksek performans sağlayan bu güvenlik duvarı KOBİ ‘ler ve ev ofisleri tarafından tercih edilmektedir.
Berq Firewall
Berq firewall, diğer güvelik duvarlarının aksine kolay bir kurulma sahip olan ve basit bir şekilde yönetilen bir sisteme sahiptir. Donanımsal güvenlik duvarları arasında yer alan Berq firewall, ağ ortamına bağlı olan tüm cihazların korunmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu güvenlik duvarı yüksek performansa da sahiptir.
Yazılımsal Firewall
Günümüzde ağ ve internet ortamına bağlanmış olan cihazların güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılmakta olan güvenlik duvarları içerisinde yazılımsal firewall da bulunuyor. Yazılımsal firewall, diğer seçeneklere göre daha çok tercih edilmekte olan bir güvenlik duvarıdır. Ayrıca bu güvenlik duvarı; daha kolay bir şekilde kurulabilmekte ve hem bireysel hem de işletmeler için kullanılabilmektedir.
Yazılımsal firewall, cihaz üzerinde bulunan işletim sistemi üzerine kurulmaktadır. Direkt olarak işletim sistemi üzerine kurulabilen bu güvenlik duvarı için ekstra bir donanım ihtiyacı bulunmamaktadır. Bu sebeple kolay bir şekilde kurulabilmekte ve kullanılabilmektedir. Ayrıca yazılımsal firewall, basit ara yüze sahip olan güvenlik duvarları içerisinde yer alır. Bunun yanı sıra, gelen ve giden bağlantılar için de güvenlik imkanı var.
Leave A Comment